Pompe charmar alla
Teater Spektaklet träffar rätt med nya föreställningen

Rutinerade Teater Spektaklet har hittat precis rätt ton i tilltalet till små barn i sin dockföreställning Pompe. Den rara valpen i titelrollen charmar både liten och stor med sin upptäcktsfärd i naturen.


TEATER

Betyg: Fyra(av fem möjliga) kajor

POMPE.
Teater Spektaklet.
Manus, regi och medverkande: Per och Margaretha Löfblad.
Fritt efter böcker av Barbro Lindgren. Dockor: Eva Grytt.


Vilket underbart första möte med scenkonsten Teater Spektaklet ger de allra yngsta teaterbesökarna i föreställningen Pompe. Här finns poesi. lekfullhet och en och annan hotande fara som höjer uppmärksamheten hos den mycket unga publiken. Dockan Pompe har en fin. Silkesvippande kalufs och en stor nyfikenhet inför vad som finns i världen, eller åtminstone i den lilla skog där han springer omkring fritt.

Dramatiken är fint avpassad till åldersgruppen 2-4 år. Den är avskalat enkel och med lätt identifierbara figurer. Pompe träffar en roligt jazzig larv. några grodor och en något äldre hundkollega. En envis fluga är som gjord för att jagas av både Pompe och hans dockspelare. Gammelgäddan Nicolai är en självgod hejare på att sjunga, minsann.

De båda dockspelarna Per och Margaretha Löfblad inleder sitt spel fullt synliga längst fram på scenen. Allteftersom dramatiken tätnar blir dockspelarna mindre och mindre synliga och fokus hamnar på dockorna. De liksom lockar barnen allt längre in i scenmagin.

Att dockorna inte alltid riktigt beter sig som berättaren, Margaretha Löfblad. säger i sitt kommenterande på vers är ett kul grepp och lite busigt. Vem vet, kanske dockorna lever ett eget liv i alla fall?

Föreställningens visuella höjdpunkt är ett skuggspel, som gestaltas med att Pompe simmar i en å. Det går ett hänfört sus genom den barnpublik som jag delar upplevelsen med på biblioteket i Örsundsbro när allsköns fiskar tumlar runt med Pompe bakom den genomskinliga ridån.

När repstumpen Pompe hittat bakom en mur visar sig vara svansen på en hiskeligt stor ko blir en och annan liten i publiken nödd att uppsöka ett vuxenknä.

Men otäckare än så blir det inte. Pompe leker. sniffar och vaffar vidare genom en idyllisk tillvaro som också öppnar upp mot nya världar att erövra.

Den kvartssekeljubilerande Uppsalagruppen Teater Spektaklet har skapat ännu en småbarnsklassiker, aningen mer poetisk i tonen än i gruppens tidigare föreställningar inom just denna åldersgrupp. Gissningsvis och förhoppningsvis kommer generationer av barn att ha glädje av Pompe. Uppsalapremiär är det i dag. lördag. på gruppens hemmascen Den Lilla Teatern. Greppa närmaste smååring och gå i väg att dela en förtrollande teaterupplevelse!

Susanne Sigroth Lambe