13/12 2003

Spännande upptäcktsfärd med Pompe
Pompe
Scen: Teater Spektaklet
Regi: Margaretha och Per Löfblad
Manus, regi och dockspel: Margaretha och Per Löfblad
Scenografi och dockor: Eva Grytt


Teater Spektaklet har under 2003 firat sitt 25-årsjubileum. Denna turnerande dockteatergrupp med rötter i Uppsala drivs av paret Margaretha och Per Löfblad. Spektaklet har tidigare presenterat fyndiga dockspel för barn och jubileumsföreställningen "Pompe", fritt efter Barbro Lindgren, är lika omsorgsfullt välgjord. Spektaklet har full koll på barnpublikens behov och bjuder på en dockteatersaga med scenografi och dockor av Eva Grytt, som gjort huvudpersonen Pompe till en personlig och gullig vovve.
Handlingen är uppbyggd som hunden Pompes vandringshistoria eller promenad genom olika situationer och möten. På hans färd dyker det upp fladdrande fjärilar, hoppiga grodor, surrande insekter, en dansande larv, en lurvig hund, en ilsken mus och en gädda med stort gap som heter Nicolai. Pompe tar sig en simtur under vattnet och en svängom med sina kompisar (och delar av publiken svänger med).
Dockspelarna har en vilsamt varm kontakt med både dockor och barn. De framför också den rimmade texten, medan väl valda klassiska pärlor och andra musikinslag ackompanjerar Pompes upptäcktsfärd.
"Pompe" är både humoristisk och spännande för barn mellan två och fyra år. Det är inte bara Teater Spektaklet man vill gratulera till jubileet, utan också småbarnspubliken!
Karin Helander